De eerste keer

De eerste stapjes, het eerste woordje, voor het eerst naar school. Het zijn de mooie, ontroerende of grappige momenten voor ouders die ze maar al te graag laten vastleggen op beeld. En als je het dan toch mist, is er vast wel iemand die zegt ‘gelukkig hebben we de foto’s nog’.

Het opvoeden van onze kids gaat met vallen en opstaan, soms ook letterlijk. Kinderen leren door fouten te maken maar dat is voor ouders niet altijd even makkelijk. Zo bleek het fietsen zonder handen toch lastiger dan gedacht en je zoon of dochter zit alweer bij de eerste hulp met een gebroken arm.

Eigenlijk heeft alles wat een eerste keer is wel iets bijzonders. Soms kost het veel werk, andere keren gaat het vanzelf. Is de kleine uit de babykamer gegroeid en wordt het tijd voor een nieuwe inrichting of een mini verhuizing binnenshuis? Het is vaak een hele klus, maar het eindresultaat mag er wezen en je kind is weer dolgelukkig! Of denk eens aan die kleine geluksmomentjes die zich elke dag wel voordoen. De eerste melktand is los, de eerste verliefdheid, het zelfstandig doen van huiswerk. Toch zijn de mooiste herinneringen natuurlijk van grote gebeurtenissen als het vieren van de verjaardag, sportieve prestaties, vakanties, het krijgen van zakgeld (en dan niet uitgeven aan snoep), het gaan naar de middelbare school, de eerste rijles, het halen van een diploma. En uiteindelijk wanneer je kind gaat trouwen en zelf kinderen krijgt. Dan word je voor de eerste keer opa of oma. Als dat niet mooi is……?

Voor alles is een eerste keer, en dat maakt het ouderschap ook zo mooi. Genieten en de juiste opvoeding meegeven zijn belangrijk, de rest is eigenlijk bijzaak. Allen die beschikken over een mooi en/of gezond kind mogen in handjes knijpen dat ze beschikken over dit wereldwonder. De enige tip die daarop gegeven kan worden is: ‘genieten, genieten en nog eens genieten!’.

Reacties zijn gesloten.