4 tips voor zorgeloze kinderen bij een echtscheiding

Ter wille van je kinderen zou je natuurlijk het liefst willen dat je partner en jij voor altijd gelukkig bij elkaar zijn, maar in sommige gevallen is het voor iedereen juist beter te scheiden. Om te zorgen dat je kinderen hier zo min mogelijk last van hebben, en ze zich kunnen blijven manifesteren als een uniek en zorgeloos persoon, hebben we hier een aantal tips.

Houd je kind buiten de strijd

kinderen-en-scheidingVaak worden kinderen betrokken in de strijd tussen ouders, of hebben ze het idee dat zij invloed kunnen uitoefenen op de ontwikkelingen. Zorg dat de kinderen compleet buiten jullie problemen (blijven) staan, en benadruk dat zij niets aan de scheiding kunnen doen en dat, belangrijker, de scheiding vooral niet hun schuld is.

Blijf positief over de ander

In navolging hiervan moet je, hoe moeilijk dit soms ook is, zorgen dat je niet negatief over je ex-partner praat. Je kind is daardoor bang loyaal te zijn aan jou of de andere ouder. Het is voor het kind fijn om van beide kanten het gevoel te krijgen van beide ouders te mogen houden; gun je ex-partner dan ook de liefde van het kind.

Stel je kind gerust

Kinderen kunnen soms bang zijn voor de concrete gevolgen van de afwezigheid van een vader- of moederfiguur op cruciale momenten. Leg daarom uit dat (om even in de rolmodellen te blijven) papa ook prima leuke kleren kan kopen en mama ook bescherming biedt bij inbrekers, en dat er bovendien altijd genoeg tijd en geld over zal blijven om leuke dingen met ze te doen.

Blijf luisteren

Kinderen maken zich zorgen, willen hun verhaal kwijt en zijn bang dat er veel zal veranderen. Luister daarom naar je kinderen en neem hier de tijd voor. Aan de ene kant zullen je kinderen het fijn vinden gehoord te worden en te voelen dat jullie nog steeds voor hen klaarstaan, en aan de andere kant kan het jou juist helpen de behoeftes en angsten van de kinderen te ontcijferen en hierin stappen te ondernemen.

Reacties zijn gesloten.